24 . La capacitat humana d’entrenar-se

Comentari de  Jose  Antonio Marina  a la Revista “ES..” diari La Vanguardia

  1. “Entrenarse es una de las exclusivas humanas. Los animales se ejercitan, que es otra cosa. Consiste en fijarse una meta y trabajar con lo recursos que se tiene para conseguir alcanzarla. Desde hace mucho tiempo recomiendo a mis colegas – maestros y profesores- que se consideren entrenadores en su disciplina. Entrenadores en matemáticas, lengua, ingles o ética. Esto cambiaria el sentido de la enseñanza. Lo mas importante no es que el profesos demuestre sus cocimientos, sino que el alumno desarrolle sus capacidades o cree capacidades nuevas….sometiendo la realidad a un proyecto ideal”

Des de el meu punt de vista, l’autor, dona en el clau. Encara que la paraula “entrenador” no m’agrada (als docents que tenen aquesta actitud els continuaria anomenant “educadors”) si que voldria remarcar l’actitud que se’n desprèn. Un entrenador-educador en qualsevol disciplina té l’obligació d’individualitzar, no val amagar-se darrera d’un èxits de grup per justificar o minimitzar el fracàs d’alguns individus. En aquest cas és molt evident que ha mancat planificació i en molts casos compromís.

Si el procés ha estat exitós, no vol dir fàcil, normalment tot el contrari. Ens trobarem amb uns alumnes que han descobert noves capacitats, uns docents que han après de la diversitat d’itineraris unes famílies que han sumat en positiu al desenvolupament global del noi/noia.

Si els alumnes tenen la capacitat d’aprendre és obligació dels educadors que n’aprenguin. Cadascú al límit de les seves possibilitats en un treball conjunt escola-família. Des de el meu punt de vista seria mot desitjable que cada docent presentes els continguts del curs als nois i a la família per que entre tots pactessin els objectius a aconseguir i amb quina estratègia.

Tot entrenador sap que ,si no aconsegueix coresponsabilitzar (no imposar) al tutoritzat amb els objectius, aquest es convertiran en el millor dels casos en paper mullat i altres vegades en font de conflicte. Es a dir, ens passarem tot el curs posant solucions als conflictes, desatenent, els objectius .

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: