43. Valenti Fuster ” El cardiòleg del Monstre de les Galetes”

C0035546-1801x2700Explica el Dr  Valenti Fuster  en el seu últim llibre “El cercle de la motivació ” que una de les tasques que més el motiven es participar en iniciatives dirigides a nens. Més concretament col·laborant amb el famós programa de televisió “Barri Sèsam” on, a través dels seus personatges, explica a nens i nenes d’entre 3 i 5 anys , quins són els hàbits més  saludables . Explica , en to de broma , es clar,que un dels personatges més coneguts en “Triqui” se’l va trobar amb  sobrepès, colesterol elevat i uns hàbits de vida poc recomanables, després d’una llarga xerrada amb el doctor Fuster en Triqui va comprendre  que havia de limitar la quantitat de dolços que menjava i tenir una vida més activa , aquesta decisió va repercutir molt favorablement en la seva salut  i també en la de milions de nens que el segueixen per televisió.

. Valenti Fuster  remarca que si en edats infantils imbuïm nocions bàsiques sobre educació correcta o sobre la importància de fer exercici i no consumir drogues , el missatge queda en el seu “disc dur” la resta de la seva vida.

L’obesitat infantil és una pandèmia d’aquest segle i esta provocada sobre tot per manca d’activitat  física planificada i responsable. Segons es va publicart a la revista “Apunts de Medicina de l’Esport” a l’any 2009 l,’obesitat infantil es pot reduir millor amb activitat física vigorosa que no pas amb restricció calórica

Els autors de l’estudi :Ara, Ignacio, Vicente-Rodríguez, Germán, Moreno, Luis A., Gutin, Bernard, Casajús Mallén, José Antonio ,  expliquen això en el seu estudi

“La inactivitat física és actualment un dels principals problemes de salut pública a nivell mundial. A Espanya el 66% dels nens i nenes de fins a 15 anys afirmen no realitzar o realitzar d’una manera esporàdica alguna activitat física durant la setmana en el seu temps lliure. En nens i nenes amb sobrepès, l’activitat física vigorosa (AFV) sense restricció calòrica produeix efectes positius sobre la composició corporal, tot observant-se com amb aquesta pràctica s’aconsegueixen canvis favorables en el percentatge de greix corporal, greix visceral, densitat òssia, fitness cardiovascular i altres factors de risc cardiometabòlics, que sovint solen venir acompanyats d’augments, no reduccions, en la ingesta energètica. Per tant, sembla que les recomanacions actuals d’activitat física en nens i joves (150-180 minuts/setmana de moderada/alta intensitat) poden ser efectius per a la millora de la composició corporal i el fitness en nens i joves amb sobrepès. Per als que encara no tenen sobrepès, quantitats fins i tot més elevades (al voltant de 300 minuts/setmana) poden ser necessàries per prevenir l’excés d’acumulació de greix.

Els resultats dels treballs inclosos en aquesta revisió mostren com afegir 2-3 h a la setmana de pràctica esportiva extraescolar durant el creixement permet atenuar l’acumulació de massa grassa, incrementa els guanys de massa muscular i massa òssia alhora que millora la condició física dels nens i joves.

La batalla contra l’obesitat infantil s’hauria de centrar a modificar els estils de vida dels nens i els joves, no sols des del punt de vista nutricional, sinó preferiblement de l’augment en els nivells d’AFV i la reducció del nombre d’hores dedicades a la realització d’activitats sedentàries.”

Així,  la clau per lluitar contra l’obesitat passa necessàriament per qualificar als professionals que están liderant aquest grups de risc, primer ,perque encoratgin i motivin als nois EN CADA SESSIÓ , segon que planifiquin sessions divertides  d’una intensitat significativa PER A TOTHOM  .No ens podem equivocar ….més!!!!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: