51. Educacio i Lideratge

El passat dijous 13 de juny , convidat per la fundació Josep Carol, vaig asistir a la presentació del llibre “Educar en el Lideratge” de l’Angel Castiñeira. El mateix autor amb altres companys va analitzar des del punt de vista de l’escoltisme la necessitat social de fomentar l’educació dirigida a estimular nous lideratges.DSC_0106

A la xerrada es va explicar que està científicament acceptat que un líder tan es fa com  neix i que aquesta proporcio es col.loca en un significatiu 50%. Es  a dir, que sent cert que hi ha una predestinació genètica a assumir rols de lideratge també és  cert, que les conductes del líder , amb motivació i formació , podent ser assumides per altre tipus de persones que en un principi estarien relegades a rols secundaris.

Castiñeira ,va apuntar, que les aptituds i actituds de líder s’adquireixen específicament ocupant responsablement  aquest rols , que les formacions sense implicació real només serveixen per tenir un bagatge cultural però que a un líder no se’l pot construir únicament  assegut en una aula. Ell  en el seu paper de professor de dinàmiques empresarials a ESADE  diferencia  el TEACHING , del LEARNING i els dos del DOING. Puc  implicar-me i rebre classes de lideratge  ( teaching ) a més puc interioritzar els continguts ( Learning ) però la clau esta en vivienciar el rol ( doing).

A l’esport ,és coneguda i altament valorada la figura del líder .Dins d’un col·lectiu, entenem com  líder, aquella persona que ,sobretot en moments de crisis o d’alta intensitat, és capaç de corresponsabilitzar a tot el grup  en una dinàmica determinada o els sorprèn amb una acció qualitativa d’alt valor .

L’esport i la iniciació esportiva concretament  ha de proposar situacions  on  es fomenti el rol de líder  i que aquest sigui ocupat per TOTS el components del grup regularment. No és suficient que el noi o la noia faci de capità ( que esta bé ) sinó que, si fa de capità ,  escenifiqui  realment el que aquest rol significa.

Seguim recomanant el joc com a gran eina educativa per descobrir i fomentar noves actituds de lideratge.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: