69. The Flipping Classroom

image

El passat dimarts 10 de desembre vaig asistir a la presentació de les primeres conclussions de l’estudi “Nous habits en el món de l’educacio i el lleure “ del qual hem estat impulsors juntament amb altres 11 entitats i empreses.

A falta de les conclussion definitives, un  nou concepte em va cridar  l’atenció, es tracta del FLIPPING  the Classroom, que literalment vol dir “dona -li la volta a la clase “,és a dir que, canviant l’ordre d’actuació, ens trobem que els nois i noies, adquireixen els continguts FORA DE L’AULA mitjançant videos on line o altres recursos pedagògics i a clase treballen ,juntament amb el mestre i els seus companys, al voltant d’allò que han visionat a casa. Això permet diferents ritmes , majors interaccions , més treball en grup, atenció personalitzada… Tot allò que hauria de ser una educació compromesa.

Una de les pedagogues anomenades en el estudi és Judi Harris profesora i titular de la Pavey Family Chair en Tecnología educativa de la School of Education (Escola Universitaria de Pedagogía) del Collage of William & Mary (Virginia, Estats Units),. Ella es presenta amb aquesta frase tan significativa .:”Why we waste the time wen we are  togghether”? ” perque malgastrem el temsp que passem plegats.
Buscant informació sobre aquest concepte he trobat la web d’un grup de docents de diverses matèries que s’anomenen exactament aixi . “The Flipping Classroom ” i que defineixen al seva visió de la següent manera :
El Flipped Classroom (FC) es un modelo pedagógico que transfiere el trabajo de determinados procesos de aprendizaje fuera del aula y utiliza el tiempo de clase, junto con la experiencia del docente, para facilitar y potenciar otros procesos de adquisición y práctica de conocimientos dentro del aula.

Sin embargo, ”flippear” una clase es mucho más que la edición y distribución de un video. Se trata de un enfoque integral que combina la instrucción directa con métodos constructivistas, el incremento de compromiso e implicación de los estudiantes con el contenido del curso y mejorar su comprensión conceptual. Se trata de un enfoque integral que, cuando se aplica con éxito, apoyará todas las fases de un ciclo de aprendizaje. (Taxonomía de Bloom)

Cuando los docentes diseñan y publican una “en línea”, el tiempo de clase se libera para que se pueda facilitar la participación de los estudiantes en el aprendizaje activo a través de preguntas, discusiones y actividades aplicadas que fomentan la exploración, la articulación y aplicación de ideas.

Jonathan Bergmann y Aaron Sams, dos profesores de química en Woodland Park High School en Woodland Park Colorado, acuñaron el término “Flipped Classroom”. Bergmann y Sams se dieron cuenta de que los estudiantes frecuentemente perdían algunas clases por determinadas razones (enfermedad, por ejemplo). En un esfuerzo para ayudar a estos alumnos, impulsaron la grabación y distribución de video, pero además, se dieron cuenta que este mismo modelo permite que el profesor centre más la atención en las necesidades individuales de aprendizaje .

Doncs , és força encoratjador aquest tipus d’iniciatives , però es necessita de la complicitat del docents per començar a aplicar-la , i això és força difícil d’aconseguir. D’altre banda el món de l’activitat física i l’esport no pot quedar fora d’aquesta nova estratègia educativa , haurem de crear nous continguts o redisenyar els que ja tenim per fer que les session de l’aula o les sessions extra escolars incorporin estratègies pre-pràctica. Aquest és el repte .

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: