72. Daniel Goleman: Jocs intel.ligents

20140112-180451.jpgParla Daniel Goleman en el seu últim llibre “Focus ” dels JOCS INTEL.LIGENTS per constatar que els nois que participen en jocs col.laboratius es mostren més col.laboratius en general en la seva vida cotidiana.
Pero no es limita a subrrallar aquest extrem sinó que , referènciant al psicòleg Anders Ericsson , explica que serveix de poc repetir aquestes activitats de forma mecànica sinó que també són molt impotants el FEEDBACK i La CONCENTRACIO.
El feedback o retro alimentació ha d’afavorir destacar el costat POSITIU.Les emocions positives obren el focus de la nostra atenció i ens permet captar ho tot. .”La positivitat activa els circuits cerebrals de recompensa, aquest circuits rics en dopamina, mobilitzen els sentiments positius per esforçar -nos en assolir els nostres objectius i també propicia la secreccio de les endorfines que afegeixen a la tasca una sensació de plaer.La visió positiva reforça el plaer en la pràctica i l ‘aprenentatge .Corregir el que s’ha fet malament és necessari per sobreviure ,peró la visió positiva ,ens dona aquest plus per seguir perseverant.
La concentració també juga un paper fonamental en l’aprenentatge, explica Goleman que. “quan comencem a iniciar -nos en una pràctica nova ,el nostre nivell de concentració és alt ,( sigui esquiant o conduint ) després d’unes 50 hores d’entrenament , les persones assoleixen un rendiment “relativament acceptable” que els permet fer els moviments sense esforç, ja no tenen necesitat de concentrase en la practica, sinó que es limiten a deixarse portar.Aixi arribat a aquest estadi encara que practiquin durant moltes més hores , la millora serà molt petita.

El secret de la pràctica intel.ligent es resumeix en concentrarse en els Detalls que ofereix un entrenador experimentat , ( jo diria educador .)Aquest de forma deliberada contraresta la tendència a l’automatitzacio.
Així Goleman assenyala que aquesta activitat inteligent aplicada per educadors excelents tindria aquests objectius :
1.Identificar clarament els objectius de cada nivell de practica
2.Adaptarse al ritme concret de cada alumne .
3. Feedback IMMEDIAT ( jo afegiria positiu , )
4. Exercitar la mateixa habilitat en contextos diferents , per afavorir la seva transferència.

Per li.lustrar el post he escollit altre vegada , i van quatre , als jugadors del Barça en ple joc recreatiu. Aquestes pràctiques reuneixen toooooooootes les qualitats que es recullen anteriorment; permeten un el.levat grau de concentració en contextos diferents, amb feedbaks constants i sempre positius .Cada jugador s’implica al seu ritme.
Aquest professionals milloren dia a dia i no es deixen portar pel “pilot automàtic “. Així acabaré amb la frase referència d’aquest bloc ” deixem que els nois i les noies juguin ” peró també afegim la intencionalitat d’un educador professional.Tot el contrari de la majoria d’ escoles de futbol !!!!!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: