74. Xiuxiuejadors de talent.

image

En català xiuxiuejar significa: parlar molt baix o a cau d’orella. Es a dir que el que fa l’acció, transmet el missatge suau i cordialment.

Dan Coley en el seu llibre “Les claus del talent” fa referencia al estudi dels psicòlegs Ron Gallimore i Roland Trap sobre el mètodes d’entrenament del famós coach de bàsquet John Wooden (universitat UCLA).
Wallimore i Trap van constatar que Wooden, a diferencia dels entrenadors de l’època, no va pronunciar cap discurs al inici del entrenament, no va alliçonar amb l’ajuda de la pissarra, no va obligar a donar voltes de càstig a ningú ni tampoc va aprofitar el moment per elogiar a cap jugador, simplement  va començar amb exercicis intensos plens d’instruccions curtes i tècniques. “Agafeu la pilota amb suavitat”, “entre llançament i llançament feu uns driblings” ” ràpid, ràpid”.

En els mesos que van seguir els entrenaments, aquest psicòlegs, van apuntar i codificar un total de 2326 discretes accions d’ensenyança, de les quals un 6’9 % eren elogis ,només un 6,6 % eren retrets i un sobre un 75% era simple informació projectada en píndoles curtes de no més de tres segons.

La informació no feia que la pràctica fos més lenta, tot el contrari, el famós jugador de l’NBA Bil Walton explicava que “ els entrenaments a UCLA eren continus, elèctrics, intensos i exigents”.

La forma d’entrenar de Wooden no era gens improvisada, tota la informació que projectava estava molt preparada tant la de tipus col·lectiu com la individual.
Doncs bé, tal i com apunta Dan Coley al final del capítol, no es pot extrapolar l’experiència de Wooden de forma pura, ja que la motivació dels seus jugadors per estar a UCLA era extrema, aquest era un factor que ell no necessitava consolidar.

Així en unes sessions d’iniciació esportiva aquest professionals “xiuxiujedors“, en la meva opinió, haurien de canviar els percentatges d’Accions d’ensenyança. Si Wooden reforçava positivament un 6,9%, en etapes formatives, aquesta acció hauria de pujar significativa i intencionadament fins el 50 %, es a dir, reforçar molt, la simple informació tècnica també tindria un gran paper intencionat, sobre el 45%, deixant el reforç negatiu per aquelles accions punibles o susceptibles de causar una lesió. Un simple. ” No, això, no” i l’explicació informativa conseqüent.
La clau del procés formatiu en una escola d’iniciació esportiva o en una escola recau en fer de cada sessió un autèntic esdeveniment. Punt. Aquesta és un imperatiu per qualsevol educador!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: