113. Boris Cyrulnik ” Un nen feliç farà feliços els altres” 

imageInteressant article publica a La Vanguardia , on la periodista Carina Farreras ,es fa ressò de la conferència  del neuropsiquiatrie Boris Cyrulnik  “ Com Construir  escoles que afavoreixen la resilència ” (organitzada per la Universitat Oberta de Catalunya i la Fundació Jaume Bofill) .

L’autor ,va exposar a la conferència,  dos exemple extrems ,de  models educatius que busquen l’execel.lencia allà on no pertoca . L’exemple asiàtic ,on els nois i les noies reben veritables  maltractaments per tal d’assolir grans qualificacions als informes PISA. A l’altre  extrem ,trobem aquelles societats que sobreprotegiexen als joves  impedint que guanyin confiança en si mateixos. Cyrulin explica que :” l’excés de protecció empobreix el cervell dels nens , atròfia les seves capacitats i els torna més vulnerables  i passius ” . 

Boris Cyrulnik exposa que si un noi o noia es bàsicament “feliç “estarà en condicions  per apendre un ofici, formar una família a la qual no transmetrà dolor i farà feliços als altre ” ( PUNT !)Però , l’autor tambe destaca que el principal  problema de qualsevol sistema educatiu és no atendre correctament als nois i noies “ferits “, són aquells nois que han patit un sotrac precoç .” Un nen dissortat per una experiència traumàtica sera infeliç i farà infeliç als seus i d’adult perjudicarà a la societat”

En un sistema  educatiu  de màxima qualitat ,la figura del mestre ( educadors, monitors , animadors ....) explica Cyrulnik té un paper fonamental , és el facilitador del procés educatiu això és una GRAN RESPONSABILITAT . Ell  posa l’exemple dels nois i noies suecs , i explica que ” JUGUEN ,SONRIUEN, NO tenen por dels adults ” la seva educació està basada en la teoria de l’afecció.

Doncs bé , si el gran objectiu és procurar que els nois i noies siguin bàsicament feliços  a base de proposar nous reptes motivants ,que els facin guanyar autoconfiança ,no hauriem de replantejar qualsevol practica educativa ( lectiva  o extraescolar ) que no respongui  clarament a aquest postulat?  Des de aquest blog creiem que si i el primer pas seria conscienciar i corresponsabilitzar  a tots els agents ( institucions , pares i docents )per no confondre el camí .

Els nois i noies han de JUGAR i així seran FELIÇOS i PROJECTIUS . Lleureducat #Educar divertint

One comment

  1. […] 113. Boris Cyrulnik ” Un nen feliç farà feliços els altres”  […]

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: