118.Andres Iniesta : ” No soy mejor ,soy distinto”

VALENCIA - FEBRUARY 3: Andres Iniesta with ball during Spanish League match between Valencia CF and FC Barcelona, on February 3, 2013, in Mestalla Stadium, Valencia, Spain

VALENCIA – FEBRUARY 3: Andres Iniesta with ball during Spanish League match between Valencia CF and FC Barcelona, on February 3, 2013, in Mestalla Stadium, Valencia, Spain

Explicava Andres Iniesta en una entrevista a EL Periódico  que la seva essència com a jugador és ser “diferent“, aquesta diferència la basa en tres conceptes que ell anomena en aquesta entrevista: domini de la pilota, velocitat d’execució i visió perifèrica. 

Iniesta és un artista en el domini de la pilota, a diferencia d’altres jugadors que juguen necessàriament sense pilota o tocant la poques vegades, ell, per se rellevant a en el joc, ha de controlar la pilota. Quan això succeeix, llavors està en condicions de crear. “Al final, el que domina el balón, és el que manda” explica en la entrevista, però controlar la pilota és una cosa i dominar la  en entorns canviants és un altre, Iniesta domina la pilota en entorns i situacions impossibles per la gran majoria, això és el que el fa únic. Els nostres nois i noies poden arribar a ser tan bons com Iniesta, per això els hem d’animar a experimentar en aquest entorns i moltes vegades.

La segona característica és la velocitat d’execució.En el futbol no hay tiempo para pensar, mi cabeza va muy rapido, pienso sin pensar, unes veces te sale bien, otras no” una vegada Iniesta ha controlat la pilota, executa moviments amb ella a gran velocitat. Com ja hem dit Iniesta és un creador, quan inicia una jugada, ja ha imaginat el resultat de la mateixa i “simplement” la porta a terme .

Esta clar que Iniesta és una persona amb un do especial, però també és veritat que ha experimentat molt, aquesta experiència és la clau, reconeix situacions i anticipa reaccions dels contraris. Com ell diu, unes vegades encerta, d’altres, poques, no. Però atenció, que he dit experimentar i no entrenar. L’entrenament et prepara per la normalitat, l’experimentació per la excepcionalitat.

La última característica és la visió perifèrica. “Cuando estoy en la banda, encerrado y rodeado por contrarios, aunque esté  mirando el balón, yo veo si se mueven los otros”. Doncs aquesta tercera característica és, des de el meu punt de vista, la més important, ja que és la que dona sentit al joc col·lectiu. Si Iniesta només fos un gran malabarista controlant pilotes impossibles, aixecaria gran ovacions però, res més. Si la seva gran capacitat  fos conduir la pilota a gran velocitat en espais i situacions impossibles, tan bé seria visualment molt bo però gens efectiu si no fos gol. La gran característica d’Iniesta és que posa les seves capacitats al servei de l’equip, quan ell es mou tothom sap que assistirà, (farà un passe de gol) però a qui? Aquesta incertesa és la que condiciona al rival.

Altres grans jugadors també destaquen per aquestes tres característiques, Tony Parker (Sant Antony Spurs), Gren Wesky (Hoquei gel) Màgic Johson (Los Àngeles Lakers) Rob Andrew (Rugby)  entre d’altres. Tots ells han fet de l’esport art i només hi ha una explicació, han estat diferents perquè han intentat moltes vegades coses diferents. (punt!)

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: